مجموعه : ارتودنسی
پزشک : دکتر عقیل رحمانی دکتر عقیل رحمانی
ارتودنسی چیست؟ همه چیز درباره درمان ارتودنسی

اگر درباره دندان های کج و نامرتب خود احساس شرم و نگرانی می کنید باید بدانید که تنها نیستید. همه ی انسان ها به طور طبیعی دندان های صاف و مرتبی ندارند و بسیاری با کمک ارتودنسی توانسته اند، لبخندی زیبا به دست آورند.

ارتودنسی یکی از زیر شاخه های دندان پزشکی است. واژه ارتودنسی از دو واژه یونانی ((اُرتوس)) به معنی صاف یا درست و ((اُدونس)) به معنای دندان تشکیل شده است. ارتودنسی علم تشخیص و درمان دندان های نامرتب و نا هماهنگی استخوان فک می باشد. در گذشته بیشتر نوجوانان و جوانان خواستار ارتودنسی بودند اما امروزه ۳۰ درصد از بیماران ارتودنسی، بزرگسال هستند.

با اینکه تلاش های اولیه انسان برای صاف کردن دندان هایش به زمان مصریان و یونانیان باستان بر می گردد، اما ارتودنسی تا سال ۱۹۰۱ که اولین دانشکده ارتودنسی تاسیس گردید، جزء تخصص های دندانپزشکی محسوب نمی شد.

طبق تعریف آکادمی ارتودنتیست های آمریکا (AAO(American Academy of Orthodontics))، ارتودنسی زیر شاخه ای از دندان پزشکی است که وظیفه ی آن پیشگیری، تشخیص و درمان بی نظمی های مربوط به دندان و صورت می باشد.

اهمیت درمان ارتودنسی

این درمان به دلایل مختلفی انجام می شوند که تنها یکی از آنها زیباسازی و افزایش اعتماد به نفس بیمار می باشد و بقیه مربوط به افزایش سلامت دهان و دندان است. طبق گزارشAAO    نامرتبی دندان ها می تواند باعث سختی در صحبت کردن و جویدن، فرسوده شدن مینای دندان های سالم و فشار فراوان به بافت لثه و استخوان های اطراف شود. به علاوه  تمیز کردن دندان های کج و روی هم رفته دشوار بوده و از این رو بیمار را در معرض کرم خوردگی و بیماری های لثه قرار می دهد.

چه کسانی نیاز به ارتودنسی دارند؟

تنها دندان پزشک یا متخصص ارتودنسی می تواند تشخیص دهد که بیمار نیاز به ارتودنسی دارد یا خیر. وی این کار را به کمک ابزار های خاصی که شامل سوابق بیماری های دندان و استفاده از دارو های مختلف، معاینه ی بالینی، مدل های گچی ساخته شده از دندان بیمار، عکس برداری با اشعهX هستند، انجام می دهد و سپس بر این اساس برنامه درمانی آغاز خواهد شد.

در صورت داشتن هر یک از مشکلات زیر، شما کاندیدای انجام ارتودنسی هستید:

  • پیش دندانی: که با نام دندان گرازی نیز شناخته می شود، وضعیتی است که دندان های فک بالایی بسیار جلوتر از دندان هایی فک پایینی قرار دارند.
  • پس دندانی: ظاهری بول داگی که دندانهای فک پایین جلوتر از فک بالا هستند و یا فک بالا خیلی عقب تر از حالت استاندارد می باشد.
  • عدم روی هم رفتگی دندان های دو فک: به این معنا که به طور طبیعی دندان های فک بالا به درستی روی دندان های فک پایین قرار نمی گیرند.
  • باز ماندن: زمانی که فک بالا و پایین روی هم قرار می گیرند، میان دندان های جلویی یا کناری دو فک فاصله وجود داشته باشد..
  • جابه جایی خط میانی: زمانی که خط میانی دندان های جلویی از فک بالا، با خط میانی دندان های جلویی از فک پایین همتراز نباشد.
  • فاصله دار بودن: فاصله داشتن دندان ها به دلیل افتادن یک دندان یا دندان هایی که به درستی دهان را پر نکرده اند.
  • شلوغی دندان ها: زمانی که تعداد دندان ها زیاد باشد و همه در یک ردیف جا نشوند.

بهترین سن برای ارتودنسی

معمولا درمان ارتودنسی کودکان زمانی آغاز می شود که بیشتر دندان های اصلی آنها در آمده باشد و این سن اغلب ۱۲ سالگی است. البته نمی توان به طور قطع این سن را مشخص کرد زیرا این سن در هر شخص بستگی به تعداد دندان های اصلی در آمده و میزان رشد صورت و فک دارد.

درمان های ارتودنسی در بزرگسالان می تواند در هر سنی آغاز شود با این تفاوت که گزینه های انتخابی آنها محدودتر خواهد بود.

از آنجایی که ارتودنسی ممکن است خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهد، تا زمانی که بیمار بهداشت روزانه ی دهان و دندان خود را در حد کافی رعایت نکند نمی توان درمان را آغاز کرد.

خطرات ارتودنسی چیست؟

برخی از خطرات این درمان عبارت است از:

  • بروز مشکلات بهداشت دندان: سیم ها و بریس های ارتودنسی کار نظافت دندان ها را دشوار می کنند که می تواند احتمال پوسیدگی دندان و به جا ماندن لکه های مادام العمر روی دندان ها را افزایش دهد. برای جلوگیری از این مشکلات باید در طول درمان، دوبار در روز به دقت دندان ها را مسواک کرد.
  • آسیب دیدن بافت نرم: بریس ها ممکن است داخل لثه یا گونه فرو بروند و باعث آسیب دیدگی این بافت های نرم شوند.
  • بازگشت به حالت قبل: پس از برداشتن بریس ها ممکن است دندان اصلاح شده دوباره به حالت قبل باز گردد. دلیل اصلی گذاشتن ریتینر ها جلوگیری از چنین اتفاقی است.

طول دوره درمان ارتودنسی چقدر است؟

طول دوره درمان ارتودنسی بستگی به شدت مشکل دندان ها دارد و این زمان می تواند از چند ماه تا دو سال و نیم متغیر باشد. بیشتر افراد می توانند بین یک تا دو سال درمان شوند.

آیا ارتودنسی درد دارد؟

بیمار در ابتدا، پس از قرار گرفتن بریس ها ممکن است احساس عجیبی داشته باشد که سپس منجر به درد و ناراحتی وی شود. در صورتی که درد از بین نرود می توانید برای تنظیمات بیشتر به پزشکتان مراجعه کنید. معمولا بریس ها در ابتدا ایجاد درد و ناراحتی می کنند اما پس از مدت کوتاهی کاملا رفع شده و به آن ها عادت می کنید.

آیا اثر ارتودنسی دائمی است؟

حتی با وجود مراقبت از دندان، حرکت جزئی دندان ها در طول زندگی طبیعی است بنابراین نمی توان هیچ گونه تضمینی مبنی بر دائمی بودن اثرات ارتودنسی ارائه داد. با این حال پس از ارتودنسی، تغییر وضعیت دندان ها به حدی که نیاز به درمان دوباره داشته باشند، بسیار نادر است.

مراقبت از دندان

یکی از مشکلات شایع در طول دوره ی ارتودنسی، پوسیدگی دندان است. پوسیدگی می تواند ناشی از تولید اسید توسط پلاک باشد که خود پلاک توسط دهان ساخته می شود.

تمیز نگه داشتن دندان ها برای بسیاری از افرادی که ارتودنسی دارند دشوار است به همین دلیل در طول دوره درمان، مسواک زدن اضافی امری اجباری است.

ممکن است پزشکتان برای کاهش احتمال پوسیدگی دندان، استفاده از خمیر دندان با مقادیر بالای فلوراید و دهان شویه ی حاوی فلوراید را به شما توصیه کند. همچنین باید از مصرف غذا هایی با قند بالا و نوشیدنی های گاز دار خودداری کنید.

سلام وخسته نباشید پسر من هشت سالشه و دندون وسطیش از بالا در نیومده عکس گرفتم گفته دندونش نهفته هست وداره رو به بالا میره یعنی داخل لثه دکتر گفته هزینش با جراحی نزدیک 13میلیون در میاد میخواستم بدونم راه دیگه ای نداره یا اینکه نمیشه دست نزنمش سلام من دختر 12 ساله هستم یک ساله پیش برای ارتودنسی پیش پزشک رفتم و دندان های پایینم اول سیم گذاشت بعد یک سال گفت دندان های تو کامل شده و برایم پلاک گذاشت بعد بهمن سال گذشته من را به پزشک دیگری در همان مکان معرفی کرد جهت ارتودنسی کامل که مشکل کرونا پیش امد و من تا کنون نتوانستم به پزشک مراجعه کنم ایا مشکلی برای دندان های من پیش میاید یا خیر شما چه پیشنهادی میدهید سلام عرض میکنم، من دوتا دندون بالاییم از هم فاصله داره میخواستم بپرسم چه نوع ارتودنسی باید بکنم؟!بعد این که دندون پایینیام هم یکم کج هست این چه ارتودنسی نیاز داره و قیمت ها چجورین؟ مشاهده همه سئوالات پاسخ داده شده توسط دکتر عقیل رحمانی 3
سوالات گروه های پزشکی
  1. سوالات ارتوپد
  2. سوالات ارتوپدی فنی
  3. سوالات ارتودنسی
  4. سوالات اطفال و کودکان
  5. سوالات اورژانس
  6. سوالات پاتولوژی
  7. سوالات پروتز های دندانی و ایمپلنت
  8. سوالات پزشک خانواده
  9. سوالات پوست و مو
  10. سوالات ترک اعتیاد
  11. سوالات ترمیمی و زیبایی
  12. سوالات تغذیه و رژیم درمانی
  13. سوالات جراح دندانپزشک متخصص لیزر
  14. سوالات جراح عمومی
  15. سوالات جراحی زیبایی
  16. سوالات جراحی لثه
  17. سوالات جراحي دهان ٬ فک وصورت
  18. سوالات داخلی
  19. سوالات داروساز
  20. سوالات درمان ریشه - عصب کشی
  21. سوالات دندانپزشک
  22. سوالات دندانپزشک
  23. سوالات دندانپزشکی کودکان
  24. سوالات رادیولوژی
  25. سوالات راديولوژی دهان وفک وصورت
  26. سوالات روانپزشکی
  27. سوالات روانشناس
  28. سوالات زنان و زایمان
  29. سوالات شنوایی سنجی
  30. سوالات طب سنتی
  31. سوالات طب سوزنی
  32. سوالات علوم آزمایشگاهی
  33. سوالات فیزیوتراپی
  34. سوالات قلب و عروق
  35. سوالات کاردرمانی
  36. سوالات کارشناس
  37. سوالات کلینیک
  38. سوالات کلینیک دندانپزشکی
  39. سوالات کلیه و مجاری ادراری
  40. سوالات گفتار درمانی
  41. سوالات گوش و حلق و بینی
  42. سوالات مامایی
  43. سوالات متخصص بيماريهای دهان , فک و صورت
  44. سوالات متخصص چشم
  45. سوالات متخصص طب کار
  46. سوالات متخصص عفونی
  47. سوالات مغز و اعصاب
  48. سوالات مغز و اعصاب (نورولوژیست)
  49. سوالات مهندس پزشکی
  50. سوالات هسته ای
درباره ما
شرکت برنامه ریزی و برنامه نویسی های نکست

تیم ما در سال ۱۳۹۰ متشکل از مهندسان فارغ التحصیل از بهترین دانشگاه های ایران تشکیل شد و فعالیت اقتصادی خود را شروع نمود
درباره ما بیشتر بدانید

تلفن تماس
0935-410-9041
کلیه حقوق متعلق به وب سایت های سلامت می باشد
همراهی با های سلامت