تغذیه و تناسب اندام

خواص خرما

سه شنبه , 11 بهمن 1396پرنیت خبر
خواص خرما

خرما درختی است از تیره گرمسیری جزو تیره نخلها که میوه اش جزو میوه های سته می باشد یعنی تمام قسمت ان گوشتی و محتوی مواد غذایی است.دارای هسته ای سخت و پوست نازک وطعم شیرین به شکل خوشه ایی بزرگ از شاخه آویزان می گردد و برگ های ان بزرگ است.ارتفاع نخل به ۱۰ تا ۲۰ متر یا بیشتر می رسد. به میوه نرسیده خرما؛ خارک یا خرک (و در زبان عربی؛«حبابوک») گفته می شود.‌

 خواص خرما

 

خرما درختی است از تیره گرمسیری جزو تیره نخلها که میوه اش جزو میوه های سته می باشد یعنی تمام قسمت ان گوشتی و محتوی مواد غذایی است.دارای هسته ای سخت و پوست نازک وطعم شیرین به شکل خوشه ایی بزرگ از شاخه آویزان می گردد و برگ های ان بزرگ است.ارتفاع نخل به ۱۰ تا ۲۰ متر یا بیشتر می رسد.

به میوه نرسیده خرما؛ خارک یا خرک (و در زبان عربی؛«حبابوک») گفته می شود.

خرما؛میوه کوچک و بیضی شکل درخت نخل خرما است که به فارسی «درخت خرما» به عربی «نخل» و به انگلیسی

 «Palm-Date» گفته می شود. این میوه در کتب سنتی به نام «تمر» می باشد.از خانواده Palmaceae بوده و نام علمی ان

Dacylifferal phoenix است.

گیاهان کمی مانند نخل خرما یافت می شوند که به صورت زراعی به کار برده شده و با زندگی آدمی نیز پیوستگی داشته باشند.این مبالغه نیست که بگوییم اگر نخل نبود؛گسترش و پراکندگی آدمی به مناطق گرم و بی اب و علف جهان قدیم؛بسیار محدودتر می شد. خرما نه تنها غذایی پر انرژی  است بلکه به راحتی قابل نگهداری و انبار کردن و حمل در مسافت های طولانی در صحرا می باشد و با ایجاد سایه ومحافظت در برابر بادهای صحرایی محل مناسبی را برای اسکان صحرانشینان ایجاد می کند.علاوه بر این از نخل؛ محصولات متفاوت دیگری جهت استفاده در تولیدات کشاورزی و تغذیه دام های اهلی به دست می آید؛به طوری که عملا هر یک از قسمت های نخل؛کارایی مفیدی دارند.

مرکز اصلی خرما تاریخ مشخصی ندارد اما مدارک موجود در نخل کاری به کشت این گیاه تا ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح(ع) در محلی که هم اکنون در جنوب عراق قرار دارد؛اشاره دارند.اما منابعی در مورد نخل از مصر باستان مصادف با قدیمی ترین تمدن ها بوده و از شمال شرقی آفریقا تا شمال غربی  جلگه دجله و فرات ادامه یافته است. این مطلب را سامانه های سلامت تهیه کرده است.

 

مشخصات :

 

درخت خرما که ارتفاع ان ۱۰ تا ۲۰ متر می شود؛دارای تنه ای است استوانه ای صدف؛بدون انشعاب که اثار برگ های قدیم درخت روی آن به صورت برجستگی هایی باقی می ماند.درخت خرما درختی است دو پایه؛عده ای از درخت ها نر و عده ایی ماده هستند.

اگر درخت از کشت دانه حاصل شده باشد؛گل های آن پس از ده سالگی ظاهر می شود و درخت شروع به گل دادن می کند؛ولی اگر درخت از پاجوش حاصل شده باشد(که معمول این است) پس از ۴ تا ۵ سال شروع به گل دادن می کند.گل ها در اوایل ظهور در یک محفظه قهوه ایی رنگ نسج گیاهی قرار دارند و پس از اینکه گل های ماده با گرده گل های نر که از درخت نر گرفته شده؛ تلقیح شدند؛میوه ها به تدریج ظاهر می شوند. از مرحله گل بودن تا خرما شدن؛ هفت مرحله نامگذاری شده است که هر کدام خواص درمانی نسبتا متفاوتی دارند.اما به علت عدم دسترسی  همگان به آنها و پرهیز از طولانی شدن کلام؛فقط به ذکر خواص درمانی مرحله هفتم یعنی خرمای کاملا رسیده پرداخته می شود.

میوه رسیده خرما بسته به نوع آن به رنگ های قهوه ای روشن؛قهوه ای و قهوه ای تیره مایل به سیاه می باشند و گوشتی شیرین دارای یک هسته بلند به طول ۱ تا ۳ سانتی متر و قطر ۲ تا ۵ میلی متر است که به صورت خوشه های بزرگ ظاهر می شود.

خرما بومی مناطق گرمسیر آفریقا و عربستان است و در سایر مناطق گرم جهان نیز کاشته می شود. در ایران؛کشت خرما در تمام مناطق گرمسیر از جمله خوزستان؛کرمان؛فارس؛بلوچستان و نواحی مرکزی صورت می گیرد.

خرمای تازه؛بسته به درصد رطوبت به صورت نرم؛نیمه خشک و خشک دسته بندی می شود.

نواحی ساحلی شمالی خاورمیانه در ابتدا phonicia نام داشت که منشا اصطلاح یونانی اولیه برای نام خرما یعنی phoenix است؛ امروزه؛خاورمیانه تامین کننده سه چهارم خرمای جهانی می باشد.

 

ترکیبات شیمیایی:

 

در مراحل رشد و نمو میوه خرما دامنه رطوبت آن از ۸۵ تا ۵ الی ۱۰ درصد می باشد.رطوبت خرما در مرحله ای که ب علت افزایش غلظت قند و کاهش اب به خودی خود از فساد جلوگیری می کند؛ به ۲۴ درصد می رسد.اکثر خرماهای تجارتی دارای مقدار رطوبتی برابر ۲۰ دزصد هستند. از نظر ترکیبات میوه خرما؛ قندها جز ترکیبات غالب هستند.به طوری که در کشور های قدیمی تولید کننده خرما از ان بیشتر به عنوان منبع قندی استفاده می شده است. برای درست کردن چای؛آب را با خرما می جوشانند؛ چادر نشین ها شیر را با خرما جوشانده و یا اینکه خرما را برای تامین انرژی مورد نیاز بدن خود مصرف می کنند.یک کیلوگرم خرما با رطوبت ۲۰ درصد؛۳۰۰۰کبلو کالری انرژی تولید می کند که بیشترین مقدار انرژی از قندهای ان به دست می اید.قند های خرما ترکیبی از ساکارز؛ تبدیل می شوند.

میزان پروتين و چربی موجود در گوشت خرما بسیار کم است. چربی بیشتر در منظقه پوست متمرکز گردیده و اهمیت ان در نگهداری و محافظت از میوه از لحاظ فیزیولوژیکی بیشتر  از ارزش تغذیه ای ان است.در خرما بین ۱تا ۳ درصد پروتئین یافت می شود.اما به دلیل کم بودن اسید های آمینه موجود در ان؛نمی توان از خرما به عنوان منبع تغذیه ای پروتئین استفاده کرد. در خرماهای رسیده تجاری بین ۲تا ۶ درصد از گوشت خرما را الیاف خام (فیبر) تشکیل می دهد.با وجود داشتن انواع ویتامین های آ.ب ۶.ب ۳ و فولات و همچنین مقدار قابل ملاحضه ای پتاسیم؛بیشترین اهمیت تغذیه ای خرما نقش ان در تامین فیبر غذایی است. در هر صد گرم قسمت قابل خوردن خرمای خام و خشک مواد مغذی و اب وجود دارد.

 

خواص و کاربردهای خرما:

 

در ذکر خواص خرما این سخن کافی است که روزی ظرفی از خرما را خدمت حضرت صادق (ع) گذاشتند؛ ان حضرت فرمودند: «همانا در آن شفای دردهاست».طبق نظر حکمای طب سنتی؛جوشانده ۵۰ گرم خرما در ۱ لیتر اب؛ شربت بسیار موثری برای رفع خشونت و نرم کردن سینه است. به علاوه خرما برای درمان فلج؛پارکینسون؛تقویت کلیه؛نرم کردن مفاصل و رفع کمر درد مفید می باشد.در کشور هندوستان از صمغ درخت خرما برای درمان اسهال و معالجه بیماری های مجاری  تناسلی و ادراری استفاده می شود و از میوه خرمای بدون هسته؛ برای نرم کردن سینه و به عنوان ملین و همچنین بهبود آسم و ناراحتی های سینه و رفع سرفه بهره می برند. سایر فواید خرما شامل کمک به خون سازی (به دلیل داشتن ویتامین فولات) و درمان سنگ مثانه می باشد.

افرادی که تمایل به مصرف یک ملین غذایی جهت کمک به انجام فعالیت های دستگاه گوارش به طور طبیعی دارند؛ می توانند چند دانه خرما را در هنگام شب در مقداری اب بگذارند و صبح اول وقت ان را به همراه ابش میل نمایند. این شربت برای افراد مبتلا به رماتیسم هم مفید است.

 

خرما و سرطان:

 

خرما در پیشگیری از سرطان به دلیل داشتن مقدار زیادی منیزیم نقش دارد.تحقیقات نشان می دهد که میزان ابتلا به انواعی از سزطان در افراد ساکن نواحی خرماخیز جهان کمتر می باشد.

 

مصارف خانگی خرما:

 

منابع قدیمی و جدید ؛اشارتی بر مصرف  خرما در ترکیبات غذایی و اماده سازی غذا دارند. صفات خرما از نظر قند و کم بودن پروتئین و چربی بیاتگر ضرورت نیاز به افزودن ترکیبات  متفاوتی برای از بین بردن کمبودهای غذایی بوده و شاید این کار با رقیق کردن شیرینی طبیعی خرما و برخی اوقات افزودن اسید که خرما فاقد ان است؛صورت می گیرد.خرمای تازه را می توان با شیر و فراورده های ان مانند ماست؛ کره ؛ پنیر؛ و کشک مخلوط نمود. خرما را همچنین در شیره تازه می پزند و یا کاملا با شیر خشک مخلوط می کنند.ترکیبی از خرما؛کره عسل که به ان (خبیس) می گویند از زمان حضرت محمد (ص) مصرف می شده است. در مورد ترکیب خرما با پروتئین می توان به ترکیب خرما و ماهی اشاره کرد که از زمان های دور به عنوان یک غذای ثابت در منطقه خلیج فارس استفاده میشده است.خرماهای چرخ شده مخلوط با روغن کنجد یک غذای شناخته شده و تقریبا موثرترین . مفیدترین غذای افرادی است که در طی شب های سرد صحرا می خواهند از ان عبور کنند.

یک مثال از مصرف میوه ها و سبزیجات ترکیب  خرما با خیار یا هندوانه است که با این کار از شیرینی خرما کاسته شده و طعم خیار و هندوانه را افزایش می دهد.در این اواخر به ترکیبات سالاد های میوه؛خرما؛مرکبات؛سیب؛گلابی و..نیز اضافه می شود. ترکیبات خرما و نشاسته را در جاهای مختلف می توان مشاهده کرد و به طور عادی ؛ انها را با پختن و سرخ کردن با هم درست می کنند.مثال های دیگر شامل پختن خرما در شیر تازه با پیاز  و ارد یا پختن خرما و برنج در شیر که برای مادرهای شیرده به کار برده می شود؛است.

خرما را در فرنی؛شیرینی ها و کلوچه های خانگی نیز به کار می  برند. یک شکل ان سرخ کردن خرمای چرخ کرده با آرد و شیر و به شکل کیک در اوردن آنهاست.شیرینی دیگر خرما که در ایام عید در مکه مصرف می شود Debiaza است که با تغلیظ شیره خرما و مخلوط کردن ان با لیمو خشک و نعناع تا مرحله ژله شدن انها صورت می گیرد.

خرما و اجیل های گردو ؛پسته و بادام و همچنین بذر کنجد؛ترکیب مناسبی می باشند که برای مصارف خانگی تهیه می شوند.آجیل ها همان گونه که در مثال های پایین عنوان می شد؛نقش مهمی در مرباهای خانگی دارند: پوست خرماهای سفت را با جاقو جدا کرده؛آنها را در ظرفی ریخته و با آب بجوشانید تا نرم شود.هسته آن را خارج کنید و مغز بادام یا پسته جای ان قرار دهید و خرما را به همراه آبلیمو بجوشانید تا شهد آن غلیظ شود؛آنها را درون شیشه یا ظروف لعابدار نگهداری کنید.

یک روش دیگر؛افزودن بذر کنجد و پودر زنجبیل علاوه بر گردو قبل از فشرده کردن و نگهداری مخلوط در شهد خرما درون شیشه است.مربای خرمای تهیه شده در خانه نیز متداول است.مثال زیر بیانگر این موضوع است.

خرماهای نیمه خشک را در آب بپزید تا نرم شود.پوست و هسته آن را جدا کنید و یک قطعه سیر داخل آن قرار دهید.نصف فنجان شکر به یک فنجان خرما بیفزایید و آبلیمو را نیز اضافه کنید و آب اولیه که برای جوشاندن خرما به کار برده بودید به آن اضافه کنید. روی شعله کم آن را بجوشانید تا غلیظ شود.به جای قطعه سیر و آبلیمو می توانید از گردو استفاده کنید تا نوع دیگری از  مربا را به دست آورید.

 

نکاتی در مورد خرما :

 

۱-سعی کنید به جای قند  و شکر از خرما برای نوشیدن چای استفاده کنید.

۲-در آشپزی و شیرینی پزی نیز به جای شکر می توانید از خرما استفاده کنید.

۳-ورزشکاران به علت فعالیت زیاد؛می توانند از عصرانه ای مقوی که با خرما باشد؛استفاده کنند.

۴-خرما برای کاهش چربی های خون موثر است.

۵-با مصرف خرما می توان احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان ؛را کاهش داد.عصاره خرما با جلوگیری از رشد  میکروب عامل پوسیدگی دندان؛احتمال ابتلا به این عازضه را کاهش می دهد.

۶-خرما میوه بسیاری مغذی و کامل است می توانید به همراه چای یا آب جوش در افطار آن را میل کنید.

۷-خرما دارای قند زیادی است.درواقع حدود ۷۰ درصد آن را کربوهیدرات تشکیل می دهد؛۲۵ درصد قند ساکاروز و ۵۰ درصد آن گلوکز است.

۸-فیبر موجود در خرما برای بهبود عملکرد سیستم گوارش و هضم و دفع مواد غذایی مفید است.

۹-کسانی که بیماری قند دارند باید کمتر از این میوه استفاده کنند.

۱۰-برای خواب راحت و با آرامش می توانید قبل از خواب یک عدد خرما و یک لیوان شیر گرم میل کنید.

منتشر کننده : های سلامت